-H-8256 Ábrahámhegy-Kisőrs
-+36 87 471 085
-

"KVARC" mint alapanyag

MIÉRT FONTOS A JÓ ALAPANYAG?

A természetes kőzetek képződésüktől függően lehetnek vulkánikusak, mint a gránit, bazalt, üledékesek, mint a márga, mészkő és átalakulással képződöttek, mint a kvarc, márvány, pala, stb. A légköri nedvesség és a hőmérséklet ingadozások hatására a legkülönfélébb ásványok és kőzetek felaprózásával homok keletkezik. A homok jelentős hányadát kvarcszemcsék alkotják. A homokot az ember régóta felhasználja elsősorban építőanyagként, edények készítésére és később a fémek öntésénél. Ma is nélkülözhetetlen a beton a vakolat a ragasztók, fugázók készítésénél, az üveggyártásban és a fémiparban.

A természetes homok összetevői a kvarc és 5-25% egyéb ásványtörmelék, de ritkábban lehet cirkon, olivín vagy krómérchomok is. A kvarc a hatszöges rendszernek tetraéderes osztályába tartozó alakban kristályosodik. A kristályok hatszöges bipiramisok vagy oszloposak. Az egy tömbben található kvarc nem hasad és töréssel szilánkossá válik.

Át nem alakuló homoknak nevezzük a kvarc felaprózásából kialakult homokot; átalakuló homoknak a más ásványból keletkezett homokot. A mészkő, a dolomit, glaukonit és minden vízben viszonylag kis mértékben oldódó ásvány átalakuló homokot ad. A kvarc számos kőzetnek: gránit, gnájsz, csillámpala, kvarcporfir, homokkő, lényeges részét alkotja.

Tiszta kvarcról beszélünk, ha szilícium-dioxidtartalma meghaladja a 95%-ot. Cégünk által bányászott és építőanyagainkhoz felhasznált kiváló minőségű, nagy tisztaságú kvarc homok 98,0 – 98,8%-os SiO2 tartalmú.

A kvarc jó hőállósága és térfogat-állandósága révén tökéletes alapanyagként szolgál az építőanyagok számára. A kvarc a Mohs-féle keménységi skálán a hetedik fokozatot foglalja el. Minél keményebb fajta a kőzet, a kapott szemcse a kopásnak annál tovább ellenáll.

A 0,063 mm-nél kisebb átmérőjű részecskéket lebegőanyagnak nevezzük. Egy homok a gyagtartalma, akárcsak a szemcsék alakja keletkezési módjára is utal. A lebegőanyag-tartalom a természetes homok egyik minőségi jellemzője, mely szerint a homok lehet gyenge, közép és erősen agyagos. Az építőipar a gyengén agyagos homokot részesíti előnyben. A természetes homok minősége rétegenként változik. Az agyag és por kimosásával javíthatók a homok fizikai tulajdonságai. Ez azért is szükséges, mert egy jobb kötőanyag használatánál pl: cement, betonit, a lebegőanyag rontja a keverék minőségét.

Az általunk gyártott építőanyagok tulajdonságait lényegesen javítja, hogy a felhasznált kvarc homoknak egyedülállóan kevés a lebegőanyag tartalma, nem tartalmaz kaolint, ez elősegíti a cementkötést, és javítja az anyagok tapadó képességét.

A mosott homok másik fontos minőségi jellemzője a szemcseméret és a szemcsék egyenletességi foka. A több mint 30 féle élesen osztályozott homok típusúnknak köszönhetően a felhasználási
területnek legjobban megfelelő alapanyagot tudjuk biztosítani termékeink számára.

Vissza az előző oldalra
3 telephely
30 éves
tapasztalat
105 féle
termék
30.000 tonna
export
Kérdése van? Ajánlatot kérne? Vegye fel velünk a kapcsolatot!
-